Aardbeving 2023

Kijk voor de laatste informatie naar het reisadvies van buitenlandse zaken:
www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/marokko

Uit het reisadvies:

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Op 8 september 2023 is er een zware aardbeving geweest in de omgeving van Marrakech. Naschokken zijn nog altijd mogelijk.
In het zwaar getroffen gebied kan het telefoon- of internetverkeer instabiel zijn. Houd officiële nieuwsberichten goed in de gaten.
Reis nu niet naar Imlil, Ouirgane en Asni. De situatie daar is nog erg onduidelijk en hulpdiensten moeten hun werk onbelemmerd kunnen doen.

 • Bent u in het getroffen gebied? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg de instructies van de lokale autoriteiten.
 • Bent u in Marokko met een georganiseerde reis? Houd dan contact met uw reisorganisatie. Verblijft u in Marokko? Registreer u via optie ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw verzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ. Vliegvelden zijn open en functioneren.
 • Bent u van plan naar Marokko te reizen? Check vooraf met de luchtvaartmaatschappij, de touroperator en/of uw geboekte accommodatie of er wijzigingen of andere zaken zijn waarmee u rekening moet houden. De kleurcode van het reisadvies voor Marokko is geel en een deel oranje en rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit betekent.

🔗

Nederlanders in nood kunnen 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht bij het contactcentrum van Nederland Wereldwijd. We zijn te bereiken via +31 247 247 247.
We adviseren alle Nederlanders in Marokko zich aan te melden bij de Informatieservice van de Buitenlandse Zaken, kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’).

Bent u geregistreerd en uit het gebied vertrokken? Geef dit dan ook door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.

🔗

Nederlanders in het rampgebied worden geadviseerd instructies van lokale autoriteiten te volgen en zich te registreren bij de ambassade via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Zo blijven zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Bent u in Marokko met een georganiseerde reis? Houd dan contact met uw reisorganisatie.

Daarnaast luidt het advies aan Nederlanders in het rampgebied om familie en vrienden te laten weten hoe het gaat.

🔗

Vestigingen in getroffen steden (Marrakech en andere) zijn open. Raadpleeg de website voor het adres en de openingstijden - Pages - (groupebcp.com)

🔗

Een eenduidig antwoord kan niet worden gegeven. Neem contact op met de Hulpdienst/Alarmcentrale van je verzekeraar.

🔗

Let op. Nee je bent dan niet verzekerd. Dit is geen normale vakantie/recreatieve reis of vrijwilligerswerk. Schade als gevolg van de aardbeving is geen onverwachte gebeurtenis meer en daarom niet verzekerd. Ook niet door mogelijke naschokken. Is bijvoorbeeld je bagage gestolen of verloren gegaan en heeft dit niets te maken met de aardbeving, dan is je bagage wel verzekerd.

🔗

Heeft u direct medische hulp nodig in Marokko? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 190
 • Ambulance en brandweer: 150

De ziekenhuizen in Marrakech en andere grote steden zijn open maar hebben beperkte capaciteit op dit moment.

Probeer op eigen gelegenheid op te zoek te gaan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis als dit mogelijk is. U kunt ook advies vragen aan hulpverleners ter plekke.

🔗

De meeste wegen zijn nog begaanbaar en de vliegvelden open.

De Nederlandse overheid organiseert geen reizen uit het getroffen gebied. Volg de instructie van de lokale autoriteiten, zoals de politie.

Wilt u uw vlucht omboeken? Neem dan direct contact op met uw reisorganisatie en/of vliegtuigmaatschappij.

🔗

Vanwege de aardbeving zijn er storingen in het mobiele netwerk van Marokko waardoor het mogelijk moeilijker is om contact te krijgen.

Heeft uw naaste consulaire bijstand nodig? Dan kunt u 24/7 contact opnemen met het contactcenter van Nederland Wereldwijd via:+31 247 247 247.

🔗

Veel mensen willen een bijdrage leveren om slachtoffers in Marokko te helpen. Bijvoorbeeld door geld te doneren. U kunt dit doen via de hulpactie van Bank El Maghrib door geld over te maken naar Trésorier ministériel aupres du ministere de l'Economie et des Finances.

 

Via Mijn Chaabi Bank (gratis):

Log in en vul het bedrag dat je wilt doneren. Alle andere info is vooringevuld. Klik hiervoor op de button "Donatie Aardbeving Marokko".

 • Tenaamstelling Begunstigde: Trésorier ministériel aupres du ministere de l'Economie et des Finances
 • Rekening begunstigde: 0018 1000 7800 0201 1062 0318

Via Mijn Chaabi Bank is het gratis om geld over te maken naar dit rekeningnummer en ook naar alle andere rekeningnummers of begunstigden in Marokko.

Via een internationale overboeking:

 • Tenaamstelling Begunstigde: Trésorier ministériel aupres du ministere de l'Economie et des Finances
 • Banque du Beneficiaire: Bank AL-Maghrib
 • Object: Contribution au fonds special N 126
  IBAN: MA 64 0018 1000 7800 0201 1062 0318
  Swift: BKAMMAMR

Een internationale overboeking vanuit Nederland naar Marokko kost geld. Een enkele Nederlandse bank heeft de internationale overboeking naar Marokko tijdelijk gratis gemaakt maar niet allemaal. Raadpleeg eerst je bank voor de berekende commissie. 

🔗

Wil iemand in Nederland geld naar u overmaken, maar lukt dat niet? Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan bemiddelen. Financiële bemiddeling kost €50.

Neem voor meer informatie contact op met de ambassade in Rabat.

Let op: de ambassade kan u geen geld lenen of een ticket voor uw terugreis naar Nederland betalen.

🔗